נעמי פולני הייתה בת אצולה תל אביבית. נכדתו של הרופא חיים חיסין, ממייסדי תל אביב, שילדותה עברה עליה בעיר הלבנה, בין גימנסיה "הרצליה", שדרות רוטשילד וחוף הים.
נעמי פולני הייתה פלמ"חניקית. יצאה להכשרה בקיבוץ אפיקים, הייתה בין מקימי קיבוץ חצרים שבנגב, וליוותה שיירות בדרך לירושלים; היא הייתה הסולנית והמצחיקנית הראשית ב"צ'יזבטרון", להקת הפלמ"ח במלחמת העצמאות.
נעמי פולני הייתה במאית ויוצרת. היא ביימה והדריכה את להקת הנח"ל, להקת פיקוד צפון, להקת גייסות השריון, והיו שקראו לה "אם הלהקות הצבאיות"; היא הקימה את להקת "התרנגולים" − הלהקה החשובה ביותר של שנות ה-60 בישראל, ולאחריה את להקת "החמציצים".
היא הייתה קפדנית, פרפקציוניסטית, בעלת חוש הומור מטורף, עברית משובחת ומקורית, מוסר עבודה קשוח ויכולת אין-סופית להתקיים על קפה וסיגריות בלבד לאורך ימים (ולילות) ארוכים; היא הייתה מעבדת מוזיקלית מחוננת, עם אפס סבלנות לזיופים, ועם דמיון עשיר שהביא להמצאות בימתיות יוצאות דופן.
כל חייה היו בביתה בו-זמנית לפחות חמישה כלבים וחתולים, שזכו אצלה לשמות מלאי השראה, כמו: "גדי", "חרמונה", "גאולה" ו"שרה'לה". היא רקחה ריבות, אפתה עוגות, והגישה מיץ מופלא שהכינה מלימונים שנקטפו היישר מעץ בחצר ביתה.
נעמי פולני הניחה במו ידיה נדבך חשוב ביותר בבניין התרבות הישראלית. שחקנים וזמרים רבים − ביניהם יהורם גאון, חברי "שלישיית הגשש החיוור", ואחרים − מציינים אותה כמי שהשפיעה על דרכם, ועיצבה את גישתם אל אומנות הבמה. על מכלול תרומתה זכתה לאורך השנים בהערכה רבה, ששיאה − פרס ישראל בתחום התיאטרון והמחול.
סיפור חייה המלא מובא בפניכם בספר זה.
ד"ר מוטי זעירא הוא היסטוריון, חוקר הזמר העברי והתרבות הישראלית. בין ספריו: הביוגרפיות של דוד זהבי ("כמו קול של הלב", הקיבוץ המאוחד, 2013); נעמי שמר ("על הדבש ועל העוקץ", כתר, 2017); תרצה אתר ("בגלל הלילה", כתר, 2019); חיים חפר ("הנני כאן", כתר, 2021); יגאל מוסינזון ("חסמבה בערבות הנגב", הקיבוץ המאוחד, 2021); ועוד.
יהודה דקל (1929—2008), בן לראשוני הרצליה, לוחם פלמ"ח מהגדוד השלישי בחטיבת יפתח, חבר הכשרת הצופים דפנה וממקימי קיבוץ יראון בגליל. לחם במלחמות ישראל וסיים שירותו במילואים כסגן אלוף, מג"ד שריון במלחמת יום הכיפורים.
בוגר מקווה ישראל ומוסמך למדעי החקלאות של האוניברסיטה העברית. איש המחלקה להתיישבות של הסוכנות היהודית במשך שנים רבות. מבוני חבל לכיש, ממתכנני הנגב, ממפתחי חבל ירושלים, גוש עציון והבקעה. הוביל את פיתוח התעשייה והתיירות בהתיישבות, יזם הקמת מערכת מחקר ופיתוח חקלאיים, אבי ה"צימרים" במושבים, אבי "היין הזני האיכותי" שהרחיב את כרמי היין הזני בהתיישבות והקים יקבים חדשים בכל רחבי הארץ.
שימש מנכ"ל המחלקה להתיישבות בשנים 1989-1981, שבהן ניצח על מפעל ההתיישבות הכפרית בארץ. כיהן כיו"ר הוועד המנהל של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל. מחבר הספר "מצודת כ"ח - רעות תחת אש", המתעד את קרבות נבי יושע במלחמת העצמאות, מקום שבו נפלו רבים מרעיו. ממדליקי המשואות ביום העצמאות תשס"ו (2006), לכבוד מפתחי הנגב והגליל. מייסד מוזיאון הרעות שבמצודת כ"ח בגליל.
יהודה דקל נפטר בינואר 2008 לאחר התמודדות אמיצה עם מחלה קשה. המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ומשפחת דקל חברו יחד והקימו מפעל להנצחת שמו ומורשתו - "ספריית יהודה דקל".