מָה שֶׁאֲחֵרִים חוֹשְׁבִים בִּי - יואב בלום
👥 👥 👥 👥
מי מאיתנו לא חלם על כוח על.
כוח שיעניק לו יתרון ויעזור לו בכל מיני מצבים.
אבל האמנם כך הוא הדבר? או אולי שיש גם חיסרון בכוח על זה או אחר?
סופרי פנטזיה טובים, בעלי דמיון, מצליחים ליצר מחשבה מקורית, שעד שלא קראת אותם לא עלתה בדעתך, והנה משנתקלת בסיפור שלהם עם אותה המחשבה או נכון יותר רעיון, מיד אתה קולט שיש מן הגיון סמוי בקיומה.
יואב בלום בספריו מצליח להשתמש ברעיונות המקוריים שלו ולטוות סביבם ספרים עם סיפורים נהדרים, כמו שעשה בספריו הקודמים 'מצרפי המקרים' או 'הקבוע היחידי'. משהו שנמצא שם, אחר, שונה, אי הגיוני, אבל הגיוני באותה המידה.
ועובדה שעד שבלום לא כתב על זה לא חשבת על זה בעצמך.
גיבור סיפור החדש של בלום הינו בעל יכולת סופר על, הוא יכול לקרוא מחשבות של אחרים.
אבל בעצם הוא יכול לשמוע בתוכו את מחשבות הסובבים אותו. הן מציפות את מוחו ומאלצות אותו לבדוק כל הזמן מתי מחשבה היא מקורית שלו ומתי היא בכלל שייכת למישהו אחר שבסביבתו.
וכאשר הוא בקבוצה גדולה של אנשים זה יכול להיות מתיש קשה ומציף’ עד כדי כך שזה הופך בלתי נסבל. לכן הוא בונה לעצמו בית מזכוכית שניתן לראות ממנה החוצה (אבל לא מבחוץ פנימה) באמצע יער, ושם הוא מעביר את חייו בשקט פנימי. ככל שניתן.
אבל כדרכם של סיפורים טובים, משהו מפר את השלווה ומניע את הגיבור לצאת מאזור הנוחות שלו (תרתי משמע).
נקישה בדלתו מגלה בפתחה את חברתו מילדות דניאלה, גם היא קוראת מחשבות, שמוציאה אותו בכוח מביתו וזורקת אותו אל תוך מסיבת-חֶבְרָה, בה אין הוא מכיר איש, על גג בנין.
ומכאן מתחילה שלשלת התרחשויות הזיות, המפגישה אותו עם חבורת קוראי מחשבות כמותו, הנרדפים על ידי מישהו שמנסה לפגוע, ואף להרוג אותם. קוראי המחשבות הנותרים מתאגדים ומתבצרים בבית המהווה מקלט שאמור להגן עליהם, ומאחר שהם אינם מסוגלים לקרוא איש את מחשבותיו של הקורא האחר, כל אחד מהם הופך בפוטנציה להיות הן הקורבן הפוטנציאלי הבא, והן הבלש שמחפש מי מנסה לחסל אותם.
בלום ביצירותיו משתמש בכתיבה של ריאליזם פנטסטי (סגנון כתיבה המשלב בין שני ז'אנרים: ריאליזם ופנטזי. בכתיבה ריאליסטית, בה הכתיבה מחקה את המציאות, ובפנטזיה, בה הכתיבה מתארת את הבלתי מתקבל על הדעת. בריאליזם הפנטסטי החלק העל-טבעי או הפנטסטי מתקבל בסיפור כדבר הטבעי ביותר.)
פרופסור מתיו סטרצ'ר הגדיר ריאליזם קסום כ"מה שמתרחש כאשר לתוך רקע ריאליסטי ומפורט היטב, חודר משהו מוזר מדי כדי להאמין לו". (מתוך ויקיפדיה)
אבל בספר החדש מצליח בלום לעשות דבר נוסף, ומשלב אל תוך הסגנון המוכר שלו גם רומן פנטסטי המבוסס על יסודות הבלש והמותחן הקלאסי.
העונג שבקריאת ספריו של בלום מציף את הקורא גם בספרו החדש.
הסקרנות לפתרון התעלומה מצד אחד והניסיון להבין את הלוגיקה של העולם אותו בונה בלום, עולם ראליסטי עם אלמנטים פנטסטיים וחוקיות שלא קיימת בעולם בו אנו חיים ומכירים, מביאה בפני הקורא ספר פשוט נהדר מהנה ומרתק.
לא רציתי ולא יכולתי להניח אותו מידי.
ממליצה לכל אוהבי בלום, ולכל מי שלא קרא אותו עדין.
תהנו.
מבטיחה.