א' יש לומר שהחוויה הסוחפת של לקרוא ספר כמעט במלואו ביום אחד מעידה על דבר מה חיובי. הספר כן בנוי באופן מותח, עם שתי עלילות החיות זו לצד זו. אני לא יכול לומר שאני מחבב את הסוף המגלה לנו ששתי עלילות אלו למעשה הן לא מקבילות אלא בתקופות זמן שונות. זו מעין אשליה שמתנפצת, אבל נטו מקביעה המתגלת בסוף - לא היה פה תחכום רב, או רמזים מתרימים, זה לא היה אלגנטי בעיני.
אני אוהב את האופן שבו הסופר בונה את הדמויות. אני אוהב את המבניות של כל הדמויות הלא-מרכזיות (אלישה-תיאו) - כולן בעלות אופי ברור והן פועלות בהתאם ללא חריגות. יש משהו קל במבניות הזו, גם אם לא מציאותי במיוחד. זה נתן לי להתמקד בעיקר בתיאו ואלישה.
הכתיבה של הספר די קלה ולא במשלב גבוה במיוחד. אני ניטרלי בנוגע לכך.
אהבתי את השילוב של מונחים פסיכולוגיים-אנליטיים לאורך הספר. אני לא בקיא מספיק בשביל להעריך את אמיתותם ועל בסיס איזו תורה הם חיים. לכן, אתייחס אליהם כהנחות ואנסה לא לאמץ אותם בחיי למרות הסקרנות.
אני חושב שאת כל המסביב, אהבתי במיוחד.
ועכשיו לדמויות הראשיות.
אלישה משוגעת. לאורך הספר אנחנו נוטים לחשוב שברור שהיה לה ילדות בעייתית, ברור שהיא אינה יציבה, אבל ניתן להניח שהיא חוותה איזו טראומה המצדיקה באיזו מידה את הרצח, אנחנו נוטים, בעיני, לחוש אמפתיה אליה לאור אופן התיאור שלה. בסוף, אנחנו רואים שאין זה כך. איני מצדיק את הרצח של בעלה. אני לא "נופל" לתיאטרליות של "הוא רצח את הנפש שלי" (למרות שכדמות, זו תכונה מסקרנת). אי-יכולת השליטה הרגשית שלה, אפילו לאור הטראומה שלה מאביה, אינה מתקבלת על הדעת. והבחירה שלה לשתוק? מלאכותית לחלוטין - היא לא עונה על השאלה מדוע לא אמרת כלום ברגע שיכלת. ברם, ברור שהשגעון שלה מושך. כך התיאור שלה מושך בעיני. אפשר להעריך אותה הטריק שעשתה בסוף, למרות שאני לא בטוח שדרך הכתיבה ביומן, בדיעבד, הייתה הדרך הטובה ביותר. הספר הולך חזק על הבנה בדיעבד ככלי אומנותי.
ותיאו. אוי תיאו. משהו בדיסוננס בין השיח הלוגי שמוצג בספר בהיותו המספר, לבין הדמות הפסיכותית, לא מתחבר לי. זה מרגיש לי כאילו המספר בוחר לא לספר לנו את רוב המחשבות שלו. ברור לי שאי אפשר היה לבנות את הסיפור אם היינו מבינים את כוונותיו של תיאו בבית החולים, בגרוב, אבל יש פה מין החוסר אותנתיות. אני מבין שעצם הבגידה של קטי, שהיא למעשה מושא חייו, הדבר שמחזיק אותו באוויר (היא מסמלת אהבה, השלמה שלו, קבלה, אושר), הרסה אותו לחלוטין והוא לא התרומם משם. גם הוא, האופן בו הוא הושפע מן המחזה היווני "אלקסטיס" הוא קיצוני. הרציונליות שלו באה לידי ביטוי באי רציונליות חזרתית.
ואגב, אם הסיפור באמת היה נאמן למחזה, אלישה לא הייתה מנסה להתאבד. משהו בשימוש במחזה כאנלוגיה לפעולות הדמויות ובמקביל יציאה להסתעפות חדשה וחופשית מהמחזה, קשה לי.
אני יכול לפתוח ולפענח את הדמויות יותר, כמובן, אבל אין לי כוח :)
אני חושב שזה ספר טוב בסך הכל. באופן רגשי, מאוד התחברתי אליו, באופן שכלתני, אולי קצת פחות. אבל הוא גרם לי להרגיש, להימשך, לשפוט ערכית, להרהר, להיות סקרן. אני חושב שלאורך כל הסיפור, גם אהבתי אותו במובן שכלתני, הדמויות השונות ייצגו אנשים אמיתיים בפוטנציאל. הסוף קצת שיבש את זה.